Ekspedicija 19 : Slediti Isusa

91. Božija ljubav

Koliko dobro pamtiš stvari koje su bitne?

Da li ti ljudi ponavljaju istu stvar po nekoliko puta, da bi bili sigurni da su ti preneli poruku?

Šta misliš koja je „najveća“ stvar koja odlikuje Božije sledbenike?
Božija ljubav
Ona sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.

Šta se događalo do sada

Pavle je osnovao crkvu u Korintu na svom prvom misijskom putovanju. Nakon što je otišao, crkva je nastavila da raste, ali imali su probleme i pitanja. Zato im je Pavle pisao da bi im pomogao. On im je rekao da više od bilo čega drugoga moraju da poznaju – i pokazuju – Božiju ljubav.

1. Korinćanima 13:1–13

Započni ekspediciju tako što ćeš pronaći biblijski stih u Prvoj poslanici Korinćanima 13:7.
Ona sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi.

Sada pročitajte zajedno 1. Korinćanima 13:1–13.
Ako govorim ljudskim i anđeoskim jezicima, a ljubavi nemam, onda sam metal koji zvuči i činele koje odjekuju. I ako imam dar proroštva i znam sve tajne i sve znanje, i ako imam svu veru, tako da premeštam gore, a ljubavi nemam, ništa sam. I ako hraneći siromahe razdelim sve svoje imanje, i ako predam svoje telo da budem spaljen, a ljubavi nemam, ništa mi ne koristi. Ljubav dugo trpi, ljubav je dobra, ona ne zavidi, ljubav se ne hvali, ne nadima se, ne ponaša se nepristojno, ne traži svoje, ne ljuti se, ne uračunava zlo, ne raduje se nepravdi, ali se raduje sa istinom; ona sve snosi, sve veruje, svemu se nada, sve trpi. Ljubav ne prestaje nikada. Ako je dar proroštva – biće okončan, ako je dar jezika – prestaće, ako je znanje – nestaće. Jer delimično saznajemo i delimično prorokujemo; kada pak dođe ono savršeno, prestaće ono delimično. Kad sam bio dete, govorio sam kao dete, mislio sam kao dete, zaključivao sam kao dete. A kad sam postao čovek, prestao sam s detinjarijama. Jer sad gledamo kao pomoću ogledala – u zagonetki, a onda ćemo licem u lice. Sada saznajem delimično, a onda ću saznati potpuno, kao što sam i sam potpuno poznat. Sada pak ostaje vera, nada, ljubav, ovo troje; a ljubav je među njima najveća.

Šta se posle dogodilo

Pavle je još mnoge stvari rekao hrišćanima u Korintu kako da žive za Boga. Ali naučiti kako da vole je najbolji način da upoznaju Boga i da razumeju njegovu ljubav za nas.

Istraži Bibliju

Odgovorite zajedno na pitanja na strani 120 u knjizi Velika biblijska ekspedicija.

Da li si znao

Da li si znao...? Korint je bio grad u južnom delu Grčke i bio je morska luka. Prvo pismo Korinćanima? U našim Biblijama ova knjiga se zove „1. Korinćanima“, ali to nije bilo prvo pismo koje je Pavle napisao ovoj crkvi. Pročitaj peto poglavlje, deveti stih gde možeš videti da im je Pavle već pisao. A u sedmom poglavlju prvom stihu vidimo da je crkva odgovorila Pavlu. Prva Korinćanima je Pavlov odgovor na to pismo. Od Pavla Ovo pismo je sam Pavle lično potpisao. Pogledaj 16:21–24.

 

Razgovor s Bogom

Pročitaj stihove 4–8a, tako što reč „ljubav“ zameniš svojim imenom. Kako to zvuči? Da li ti se sviđa ono što čuješ? Kako se osećaš? Okreni svoje misli sada ka Bogu u molitvi i razgovaraj s njim.

Isprobaj ovo

Napravi biskvit u obliku srca i pokloni ga ljudima koje voliš!

Pobrini se da su ti čiste ruke i radna površina pre nego što počneš da radiš. Zamoli odraslu osobu da ti pomogne oko rerne.
Proveri da li imaš alergiju na neke od sastojaka.

Potrebno ti je
200 gr brašna koje se samo podiže
100 gr šećera u prahu
10 gr margarina
1 jaje
Ceđen limun
100–150 gr izlomljenih slatkiša (Stavi slatkiše u plastičnu kesu, pokrij krpom i počni da udaraš oklagijom.)
Pleh
Nauljeni papir za pečenje
Oklagija
Posuda za mešanje
Okrugli sekač
Sekač u obliku srca (da bude manji od onog okruglog)
Zagrejati rernu na 180°C.

1 Pomešaj brašno i šećer. Dodaj margarin.
2 Dodaj jaje i sok od limuna i napravi čvrsto testo.
3 Dobro zamesi testo. Izrolaj da bude 3–5 milimetara debljine.
4 Iseci testo u krug; a onda iseci testo u obliku srca iz svakog kruga. Ostatak spoji i napravi novo testo, i opet ga iskoristi.
5 Stavi nauljeni papir na pleh da bi sprečio da se biskvit zalepi. Stavi srca na papir. Na srca stavi izlomljene slatkiše.
6 Peci oko 15 minuta. Neka se biskvit ohladi, zatim oljušti papir sa njih.

Daj biskvit nekome koga voliš – i reci im zašto im ga daješ!